بیمه مشاغل سخت و زیان آور و نکات مربوط به آن
میزان دشواری و چالشهای مربوط به مشاغل مختلف همواره یکسان نیست. همین امر منجر به آن شده است که برخی مشاغل در دستهبندیهای خاصی قرار بگیرند که از بین آنها باید به دستهبندی «مشاغل سخت و زیان آور» اشاره کنیم. بیمه مشاغل سخت و زیان آور نیز با توجه به فاکتورهای مختلفی تعیین میشود و قوانین مختص به خود را دارد. همین امر موجب شده است تا پیچیدگی مباحث حقوقی این مشاغل افزایش پیدا کند.
شماره تلفن وکیل اداره کار و مشاوره رایگان قانون کار و تامین اجتماعی.
09129267044 خانم شاکر دوست
در پارهای از موارد شاهد آن هستیم که افراد فعال در چنین مشاغلی از نظر فاکتورهایی همچون سابقه بیمه به مشکل برمیخورند. همین امر میتواند تأثیرات بسیار زیادی روی سن بازنشستگی و همچنین مستمریشان بگذارد؛ به همین جهت لازم است که با برخی از مهمترین مباحث حقوقی مربوط به این موضوع آشنایی داشته باشیم. قصد ما در ادامه متن، تشریح این نوع مشاغل و همچنین بررسی بیمه آنها است.
مشاغل سخت و زیان آور دارای تنوع بسیار زیادی هستند
چه مشاغلی در این دستهبندی قرار میگیرند؟
پیش از بررسی بحث بیمه مشاغل سخت و زیان آور لازم است یک تعریف جامع از این موارد داشته باشیم. بهطورکلی، چنین مشاغلی در دو دسته الف و ب قرار میگیرند. دسته الف به مشاغلی اختصاص دارد که اگرچه زیان آور هستند، اما با کمک یک سری تجهیزات بهداشتی و ایمنی میتوان دشواریهای مربوط به آنها را کاهش داد.
دسته دوم به مشاغلی ارتباط دارد که حتی با بهرهگیری از تجهیزات مناسب نیز میزان خطرات مربوط به آنها کاهش پیدا نمیکند و در هر صورت منجر به ایجاد مشکلات مختلفی برای کارگران میشوند. هر دو این دستهبندیها حائز اهمیت هستند و بیمه آنها نیز باید به شکل قانونی پرداخت شود.
از جمله مهمترین مشاغل سخت و زیان آور میتوان به حرفههایی همچون کار در مخازن بسته و یا آتشنشانی اشاره کرد. علاوه بر این، گزینههای دیگری همچون فعالیت در کنار مواد شیمیایی خطرناک، محیطهای پر از ارتعاش، جوشکاری و... نیز در همین دستهبندی قرار میگیرند. اینکه کدام شغل جزو دسته الف یا ب جای دارد توسط سازمان تأمین اجتماعی مشخص میشود.
بیمه این مشاغل به صورت جداگانه محاسبه میشود
بیمه مربوط به حوادث انفرادی
علاوه بر بیمه مشاغل سخت و زیان آور باید به بیمه انفرادی این موارد نیز اشاره کنیم. در واقع همه کارگران میتوانند علاوه بر بیمههای تأمین اجتماعی، به سراغ بهرهگیری از پوششهای بیمهای انفرادی نیز بروند. طبیعتاً هزینه چنین بیمههایی باید به صورت کامل توسط کارگران پرداخت شود.
محاسبه بیمه کلی مربوط به مشاغل سخت و زیان آور به چه شکل است؟
به منظور محاسبه سوابق بیمه مشاغل زیان آور باید به سراغ روش تعیین شده توسط سازمان تأمین اجتماعی برویم؛ زیرا این سازمان مشخص میکند که حق بیمه چنین مشاغلی باید بر چه اساسی محاسبه و ارائه شود. خوشبختانه، فرمول یا ساختار محاسبه سوابق بیمه کلی چندان پیچیده نیست و به راحتی میتوان آن را درک کرد. این فرمول به شکل زیر است:
سابقه مربوط به مشاغل سخت و زیان آور X یک و نیم + سابقه کار مشاغل عادی = سوابق بیمه کلی
درصد پرداختی کارفرمایان برای این نوع حق بیمه
بیمه مشاغل سخت و زیان آور نیز به صورت درصدی پرداخت میشود. در این حالت، کارفرما موظف خواهد بود که بیست و هفت درصد از کل حق بیمه تعیین شده برای این مشاغل را پرداخت کند. بیست و هفت درصد مدنظر خود به بخشهای مختلفی تقسیمبندی میشود که هر یک از آنها دارای ماهیت اختصاصی خود هستند.
در حقیقت، بیست و سه درصد از کل حق بیمه همانند مبلغ تعیین شده برای مشاغل عادی پرداخت خواهد شد؛ اما لازم است که چهار درصد مبلغ اضافی به خاطر دشوار بودن این مشاغل توسط کارفرما ارائه شود. این موارد باید در زمان محاسبه حقوق در نظر گرفته شوند؛ در غیر این صورت امکان ایجاد دعاوی مختلف به دلیل عدم پرداخت صحیح حق بیمه وجود دارد.
اگر مشخص شود که کارفرمایان به دلایل واهی از پرداخت کردن حق بیمه کارگران خودداری کردهاند، امکان طرح شکایت از آنها وجود دارد. در این حالت، کارگران باید ثابت کنند که شغل آنها در رده مشاغل سخت و زیان آور قرار میگیرد و به همین جهت باید از حق بیمه مربوط به این مشاغل بهرهمند شوند؛ بنابراین میتوان بیان کرد که بحث پرداخت حق بیمه شغلهای سخت و زیان آور باید کاملاً جدی گرفته شود. متخصصان یارا مشاور این آمادگی را دارند تا راهکارهای مناسب در این زمینه را به شما سروران گرامی ارائه کنند.
این مشاغل دشواریهای بسیار زیادی دارند
اهمیت توجه به بیمه برای بازنشستگی مشاغل سخت و زیان آور
یکی از مهمترین مواردی که در رابطه با بیمه مشاغل سخت و زیان آور باید به آن اشاره کنیم، اهمیت و ارزش این بیمه جهت بازنشستگی شما عزیزان است. سن بازنشستگی برای افرادی که در چنین مشاغلی مشغول به کار بودهاند نسبت به سایر افراد متفاوت به نظر میرسد؛ البته حتی در این زمینه نیز بین مردان و زنان تفاوتهایی وجود دارد. بر اساس قوانین تهیه شده در این زمینه، تعیین سن بازنشستگی به شکل زیر صورت میگیرد:
• پنجاه سال سن برای مردان: سی سال سابقه بیمه
• شصت سال سن برای مردان: بیست سال سابقه بیمه
• چهل و پنج سال سن برای زنان: سی سال سابقه بیمه
• پنجاه و پنج سال سن برای زنان: بیست سال سابقه بیمه
• چهل و دو سال سن برای زنان: بیست سال سابقه بیمه
• با داشتن سابقه سی و پنج سال سابقه بیمه میتوانید بدون شرط سنی بازنشسته شوید.
حق بیمه مربوط به این مشاغل باید به موقع پرداخت شود.
سخن پایانی
مشاغل سخت و دشوار به مواردی اطلاق میشوند که امکان آسیبدیدگی افراد در آنها بسیار زیاد است. قرار گرفتن در معرض عوامل شیمیایی خطرناک، عوامل فیزیکی زیان آور و... میتوانند به عنوان نشانهای جهت تشخیص این مشاغل شناخته شوند. همین امر موجب شده است تا چنین مشاغلی دارای قوانین منحصربهفرد خود باشند.
بیمه مشاغل سخت و زیان آور بر اساس یک فرمول اختصاصی محاسبه میشود که در آن سابقه کار نقش مهمی را ایفا میکند. به منظور پیگیری دعاوی حقوقی مربوط به این نوع بیمه میتوانید از کارشناسان یارا مشاور کمک بگیرید. همکاران ما با سالها تجربه در زمینه رسیدگی به این پروندهها آماده هستند تا شما عزیزان را به طور کامل همراهی کنند.
جهت اطلاعات بیشتر لطفا با شماره ذیل تماس حاصل فرمایید .
09129267044 خانم شاکر دوست