حق ماموریت در قانون کار چیست
اگر شما قصد استخدام کارگر را دارید یا کسی هستید که بهعنوان کارگر قرار است مشغول به کار شود، باید قراردادی امضا کنید که هر دو طرف آن را قبول داشته و به تمام بندهای موجود پایبند باشند. بستگی به شغلی که انتخاب میکنید ممکن است یکی از بندهای قرارداد، مأموریتهای کاری باشد. حق ماموریت در قانون کار تعریف شده است که طبق آن، کارگر برای مأموریت کاری خارج از محیط کار علاوه بر حقوق ثابت، دستمزدی تحت عنوان حق فوقالعاده مأموریت نیز باید دریافت کند. در صورتی که هر یک از طرفین باعث نقض این قانون شوند، قانونشکنی صورت میگیرد و پیگرد قانونی دارد.
در صورت نیاز به کسب اطلاعات بیشتر در باره حق ماموریت و مشاوره هم اکنون با شماره 09129267044 تماس بگیرید.
قرارداد کاری بین کارگر و کارفرما
حق فوقالعاده مأموریت کاری
برای پیشگیری از اختلاف بین کارگر و کارفرما، دولت لایحهای به نام قانون کار را تصویب کرده است که طبق ماده ۱ این قانون «کلیه کارفرمایان، کارگران، کارگاهها، مؤسسات تولیدی، صنعتی و خدماتی، و کشاورزی مکلف به تبعیت از این قانون هستند.» یکی از موارد مهم این مصوبه، ماده ۴۶ آن یعنی حق فوقالعاده مأموریت است که در ادامه به چند و چون آن میپردازیم.
ماده 46 در مورد حق ماموریت در قانون کار بیان میکند «کارگرانی که به موجب قرارداد یا موافقت بعدی به مأموریتهای خارج از محل خدمت اعزام میشوند فوقالعاده مأموریت تعلق میگیرد. این فوقالعاده نباید کمتر از مزد ثابت یا مزد مبنای روزانه کارگران باشد. همچنین کارفرما مکلف است وسیله یا هزینه رفت و برگشت آنها را تأمین کند.
تبصره ۱ ـ مأموریت به موردی اطلاق میشود که کارگر برای انجام کار حداقل 50 کیلومتر از محل کارگاه اصلی دور شود و یا ناگزیر باشد حداقل یک شب در محل مأموریت توقف کند.»
مأموریتهای خارج و داخل کشور
ماده حق مأموریت، به جزئیاتی مثل مأموریتهای خارج از کشور نپرداخته است؛ بنابراین تفاوتی ندارد که مأموریت کاری داخل کشور یا خارج از آن باشد. نکته مهم این است که شما برای دریافت دستمزد مأموریت کاری، باید دو شرط زیر را داشته باشید:
1. حتماً باید از محل کار خود ۵۰ کیلومتر برای انجام مأموریت دور شده باشید.
2. ممکن است مأموریت شما کمتر از ۵۰ کیلومتر باشد؛ اما بنا به ضرورت کاری، ناچار باشید شب در محل مأموریت اقامت کنید.
مأموریت کاری خارج از کشور
محاسبه دستمزد حق مأموریت ۱۴۰۲
میزان حق ماموریت در قانون کار بدین صورت است که پول پرداخت شده به کارگر برای انجام مأموریت، نباید کمتر از مزدی باشد که روزانه دریافت میکند. محاسبه آن کار سختی نیست و بستگی به میزان حقوق دریافتی دارد. به زبان سادهتر، اگر شما ماهانه ۹ میلیون تومان دریافت میکنید، دستمزد روزانه شما ۳۰۰ هزار تومان است؛ پس حق مأموریت شما نباید کمتر از این مبلغ باشد، بلکه میتواند مبلغ بیشتری از دستمزد روزانه شما هم باشد. تفاوت دستمزد مأموریتهای داخلی و خارجی نیز مشخص نشده است و به توافق و قراردادی که دو طرف امضا کردهاند، وابسته است.
حق مأموریت روز جمعه
شما در هر جایی که کار میکنید، باید یک روز در هفته تعطیل باشید که معمولاً روزهای جمعه است یا ممکن است بنا به شرایط کاری روز دیگری از هفته باشد. ممکن است توافقی دو طرفه بین کارگر و کارفرما صورت بگیرد که در روز تعطیل نیز به کار مشغول باشید. مادههای ۵۹ و ۶۰ قانون کار، به دستمزد مربوط به این روز اشاره میکند که ۴۰٪ اضافه بر مزد ثابت هر ساعت کار، باید به کارگر پول پرداخت شود. هرچند به حق مأموریت در روز تعطیل اشاره نشده است، اما وقتی ۴۰ درصد اضافه برای فعالیت در محل کار پرداخت میشود، افزایش دستمزد برای مأموریت خارج از محل کار، در روزهای تعطیل نیز منطقی است.
هزینههای جانبی حق مأموریت
منظور از هزینههای جانبی، هزینههایی مثل رفت و آمد شما به محل مأموریت، هزینه غذا و محل اسکان در محل مأموریت است. حق ماموریت در قانون کار به صراحت اعلام کرده است که هزینه رفت و آمد، باید توسط کارفرما پرداخت شود، هرچند به هزینههای دیگری که ممکن است بر کارگر تحمیل شود اشاره نمیکند. وقتی کارگر بهعنوان نماینده محل کارش، مأموریت دارد کاری خارج از محیط کاری انجام دهد، اگر ساعتهای مأموریت به درازا بکشد، وعدههای غذایی و اجاره مکانی برای اسکان را نیز شامل شود.
ممکن است این هزینهها از دستمزد حق مأموریت بیشتر باشد، پس منطقی است که هزینههای جانبی را کارفرما پرداخت کند. به شما پیشنهاد میکنیم تعارف را کنار گذاشته و واضح و روشن از چند و چون مأموریتهای کاری داخلی یا خارجی و نحوه هزینهها گفتوگو کنید و حتماً در قرارداد کاری ثبت و امضا شود تا بعدها مشکلی پیش نیاید.
مسافت مأموریت کاری
مراجع رسیدگی به مشکلات حق مأموریت
ممکن است یکی از طرفین قرارداد، حق ماموریت در قانون کار را رعایت نکند یا در جزئیات این قانون با یکدیگر اختلاف پیدا کنند. برای حل این اختلافها، باید طبق مراحلی که ماده ۱۵۷ قانون کار تعیین کرده است عمل کرد. ماده ۱۵۷ قانون کار، مراحل رسیدگی به این اختلاف را اینگونه شرح میدهد:
«در مرحله اول از طریق سازش مستقیم بین کارفرما و کارگر یا کارآموز و یا نمایندگان آنها در شورای اسلامی کار و در صورتی که شورای اسلامی کار در واحدی نباشد، از طریق انجمن صنفی کارگران و یا نماینده قانونی کارگران و کارفرما حل و فصل خواهد شد و در صورت عدم سازش، از طریق هیئتهای تشخیص و حل اختلاف به ترتیب آتی رسیدگی و حل و فصل خواهد شد.»
حل و فصل قانونی مشکلات حق مأموریت
نتیجهگیری
بهعنوان کارگر یا کارفرمایی که مأموریت کاری داخلی یا خارجی یکی از بندهای قرارداد کاری شما است، بهترین کاری که میتوانید انجام دهید، شفافیت و توضیح دقیق مفاد قراردادی است که امضا میکنید. دستمزد، هزینههای رفت و آمد، خوراک و اسکان مأموریت کاری، موارد مهمی هستند که باید به آنها توجه شود.
اگر بین طرفین قرارداد مشکلی در زمینه حق مأموریت پیش بیاید، باید سعی شود تا مسالمتآمیز این مشکل برطرف شود؛ در غیر این صورت کار به مراجع قانونی کشیده خواهد شد. بهترینترین کار برای احقاق حق و حقوق خود، مراجعه به موسسههای حقوقی است تا با کمترین مشکل بتوانید کارتان را پیش ببرید. اگر شما در مسئله حق ماموریت در قانون کار با مشکل مواجه شدهاید، میتوانید به موسسه اداری و حقوقی یارا مشاور مراجعه کنید که تسلط کاملی بر مشکلات و خواستههای قانونی کارگری و کارفرمایی دارد.
در صورت نیاز به کسب اطلاعات بیشتر در زمینه حق ماموریت و مشاوره هم اکنون با شماره 09129267044 تماس بگیرید.