مرخصی زایمان؛ یک وقفه کاری با حقوق در کنار خانواده
با تولد نوزاد، زندگی اکثر والدین بهطور اساسی تغییر میکند. والدین در این دوره با احساسات و مسئولیتهای جدید بسیاری مواجه میشوند. یکی از بزرگترین تغییرات برای بسیاری از والدین، ایجاد یک زندگی روزمره جدید با نوزاد تازه متولد شده است؛ به همین دلیل بسیاری از خانمهای شاغل در ماههای اولیه تولد فرزند از مرخصی زایمان استفاده کرده تا از نوزاد کوچک خود مراقبت کنند.
شماره مشاور و وکیل اداره کار و تامین اجتماعی: خانم شاکردوست 09129267044
برای آشنایی بیشتر درباره شرایط و چگونگی استفاده از مرخصی والدین با تیم یارا مشاور، بهعنوان یک مرجع حرفهای حقوقی باتجربه متشکل از وکلای آگاه از تمامی قوانین حقوقی بیمه اجتماعی و بیمه کار در این زمینه، همراه باشید.
مرخصی زایمان حافظ سلامت زنان
مرخصی زایمان چیست؟
همانطور که قبلاً گفته شد تولد نوزاد سبب ایجاد یکسری وظایف جدید برای هر یک از والدین میشود. از سوی دیگر نوزاد تازه متولد شده مستلزم گذراندن وقت بیشتری با مادر نسبت به سایر اعضای خانواده است. مرخصی پس از زایمان علاوه بر محافظت از سلامت زنان تازه زایمان کرده، به بانوان امکان میدهد تا پس از تولد بهطور کامل خود را وقف فرزندشان کنند.
مرخصی پس از زایمان یک نوع مرخصی یا ترک موقت از کار برای زنان باردار دارای فعالیتهای حرفهای نظیر کارمند، کارآموز یا خود اشتغال بهصورت دولتی و خصوصی است. مرخصی والدین شامل مرخصی قبل از زایمان یا مرخصی پس از زایمان میشود که مادران مطابق با شرایط و بهدلخواه خودشان میتوانند از این مرخصی استفاده کنند.
شماره وکیل اداره کار و تامین اجتماعی: 09129267044
مدت زمان مرخصی زایمان
خانمهای باردار در انتظار فرزند توسط قانون از حمایت ویژهای برخوردار هستند. این حمایت شامل گرفتن آسان مرخصی زایمان است؛ از همین رو مادران باردار شاغل با حداقل داشتن شصت روز بیمه کاری تا قبل از اعلام بارداری میتوانند به آسانی از مرخصی پس از زایمان استفاده کنند.
مدتزمان مرخصی پس از زایمان برای مادران دارای یکقلو یا دوقلو مجموعاً ۳۸ هفته یا نه ماه و برای مادران دارای سهقلو یا بیشتر، یک سال است. این نکته حائز اهمیت است که پدران نیز پس از تولد نوزاد، دارای مرخصی والدین یا زایمان هستند. مدتزمان این مرخصی برای پدران شاغل در بخشهای دولتی سه روز کاری و برای پدران شاغل در بخشهای خصوصی ۱۴ روز کاری است.
اقدامات لازم قبل از مرخصی پس از زایمان
زنان باردار شاغل به محض اطلاع از بارداری، باید حتی قبل از اقدام برای مرخصی زایمان، رئیس خود را از این موضوع مطلع سازند؛ زیرا باید اقداماتی برای محافظت از مادر باردار در طی دوره کاری چند ماهه تا قبل از زایمان انجام شود. کارفرما یا رئیس باید اطمینان حاصل کند که کارمند، مجاز به کار بعد از اتمام ساعت و بهصورت اضافهکاری نیست. بر این اساس کارمند مورد نظر نمیتواند بیش از 8.5 ساعت در روز کار کند.
از سوی دیگر خانمهای باردار در دوران بارداری خود مجاز به کار در روزهای جمعه یا تعطیلات رسمی نیستند. این بدان معنی است که کارفرما نباید اسم او را برای اضافهکاری در لیست برنامهریزی وارد کند. این امر در مورد زنان باردار که در مشاغل پارهوقت و خصوصی دارای بیمه هستند نیز صدق میکند. ساعات کار روزانه آنها بر اساس ساعات کار هفتگی مندرج در قرارداد کار است. همچنین کارفرما یا رئیس باید به کارمند وقفههای کاری یا مرخصیهای ساعتی برای مراجعه یا انجام ویزیت توسط پزشک را نیز بدهد.
مرخصی زایمان یک وقفه کاری با حقوق
شرایط و مدارک لازم جهت استفاده از مرخصی پس از زایمان
برای استفاده از مرخصی پس از زایمان، والدین باید یک سری شرایط از قبیل داشتن حداقل شصت روز یا دو ماه بیمه کاری، عدم اشتغال در مراکز دیگر در مدتزمان مرخصی و همچنین عدم گذراندن مرخصی استحقاقی در آن دوره را دارا باشند. بهعنوان یک فرد شاغل، باید در اسرع وقت شرکت بیمه را از بارداری خود مطلع کند تا بتواند قبل یا بعد از تولد نوزاد از مرخصی والدین یا مرخصی پس از زایمان استفاده کند. برای ثبت روند قانونی مرخص والدین ارائه یک سری مدارک ضروری هستند که در زیر به آن اشاره شده است:
• ارائه درخواست کتبی مرخصی زایمان با امضای کارفرما
• کپی و اصل شناسنامه نوزاد و مادر
• کپی تمام صفحات شناسنامه والدین
• گواهی تولد نوزاد
• دفترچه بیمه
• تائیدیه از پزشکان متخصص یا پزشکان بیمارستانی مورد اعتماد بیمه
• خلاصه پرونده ترخیصی از بیمارستان
مرخصی والدین راهی برای مراقب بیشتر از نوزادان
نحوه ثبت مرخصی والدین
مرخصی والدین یک وقفه دارای حقوق از زندگی کاری برای مادران و پدرانی است که خودشان از فرزندان تازه متولد شده خود محافظت کرده و آنها را بزرگ میکنند. در ایران والدین به چهار روش ثبت از طریق کارفرما، ثبت از طریق سامانه اینترنتی، ثبت از طریق موسسههای اداری و حقوقی و همچنین ثبت بهصورت حضوری میتوانند مرخصی والدین یا زایمان خود را درج کنند.
ثبت مرخصی والدین از طریق کارفرما
برای ثبت مرخصی پس از زایمان از طریق کارفرما تنها کافی است با ارائه فرم درخواست بهصورت کتبی و با امضای کارفرما یا رئیس این پروسه را ثبت و از طریق محل کار آن را پیگیری کنید.
ثبت مرخصی والدین از طریق سامانه اینترنتی
در این روش از ثبت مرخصی پس از زایمان تنها با مراجعه به سایت بیمه میتوانید با ثبت مدارک و تکمیل فرم مرخصی والدین این روند را ثبت و پیگیری کنید.
ثبت بیمه والدین از طریق موسسههای اداری و حقوقی
در این روش شما بهآسانی میتوانید روند ثبت درخواست مرخصی زایمان را از طریق وکلای باسابقه و حرفهای در این زمینه انجام دهید.
ثبت مرخصی والدین بهصورت حضوری
در این روش والدین با مراجعه حضوری به یکی از شعب بیمه موردنظرشان میتوانند با ارائه مدارک برای ثبت مرخصی والدین اقدام کنند.
یارا مشاور گروهی خبره برای ثبت آسان مرخصی والدین
بازگشت به کار پس از مرخصی
اگر مادر بخواهد پس از مرخصی زایمان یا مرخصی والدین به کار قبلی خود بازگردد، کارفرما یا رئیس قدیمی او نمیتواند مانع از این کار شود. رئیس نیز مجاز به تغییر میزان حقوق آنها نیست. او باید کارمند را با همان شرایطی که قبل از تولد کودک اعمال میشده است به کار گیرد. اگر مادر پس از مرخصی همچنان نمیخواهد به سرکار بازگردد، باید برای تمدید مرخصی درخواست دهد.
نتیجهگیری
مرخصی زایمان یا مرخصی والدین دورهای است که والدین میتوانند بهطور قانونی در هفتههای قبل و بعد از بچهدار شدن بهصورت موقت؛ اما با دریافت حقوق، کار خود را ترک کنند. دریافت مرخصی پس از زایمان مستلزم داشتن شرایط و همچنین تکمیل یک سری روند قانونی است. تیم مجرب حقوقی یارا مشاور بهآسانی با داشتن وکلای باسابقه شما را در این زمینه یاری میکند.